Jak správně hrát backhandový klír – část II. – přípravná cvičení

V první části seriálu věnovaného backhandovým klírům jsme se věnovali motivaci a vysvětlení důvodů, proč řada hráčů tento úder považuje za obtížný až nemožný. Nyní se vrhneme do tréninkového procesu a ukážeme si několik přípravných cvičení pro rychlý švih.

Klíčové dovednosti: rotace předloktí a stisk rakety

Pro účinné zahrávání backhandových klírů je třeba pochopit, odkud se bere největší síla. Klíčovou dovedností je rotace předloktí a správně načasovaný stisk rakety v prstech.

Při provádění backhandových úderů dochází nejprve k pronaci předloktí (fáze nápřahu) a následně k supinaci (společné pro backhandovou obranu, loby i klíry). Pro představu, je to pohyb, který vypadá, jako byste se chtěli podívat na hodinky na zápěstí své hrací paže – a následně ji rychle otočili dlaní vzhůru.

Držení rakety při nápřahu na backhandový klír by mělo být uvolněné. V okamžiku provedení samotného úderu je pak třeba raketu přitáhnout do prstů a stisknout. Správně načasovaný stisk výrazně zvýší rychlost švihu a přidá vašim klírům tolik potřebné metry.

Prohlédněte si nyní tréninkové video, které nabízí dvojici cvičení pro zlepšení backhandového švihu:

Cvičení I: backhandový švih s raketou

Při provádění prvního cvičení dbejte na přesnost pohybu. Soustřeďte se, aby pracovalo pouze předloktí a nedocházelo k “máchání” celé paže či rušivým pohybům trupu.

Dobrým měřítkem pro rychlost švihu je poslouchat zvuk hlavy rakety: vaším cílem by měl být silný, ostrý zvuk.

Nezapomínejte mezi jednotlivými švihnutími vždy uvolnit prsty na držátku rakety. Podle potřeby si po 10-20 opakováních vyklepejte zápěstí a uvolněte paži.

Cvičení II: backhandový švih s odporem

Pro cvičení s odporem můžete využít těžké rakety (například raketa Yonex Isometric TR1), cvičit lze s raketou pro squash. Nedoporučujeme tenisovou raketu: pro badmintonové švihání je již příliš těžká. Další možností je zvýšit odpor vzduchu nasazením obalu na hlavu raketu, či využití staré rakety, kterou stačí několikrát omotat páskou, tak aby se váha rakety zvýšila přibližně o 20-30 %.

V samotném cvičení dbejte na dodržování stejných zásad jako při cvičení s raketou obvyklé váhy; zejména je důležité uvolnění a stisk držátka rakety. Po 10-20 švizích s těžkou raketou si vezměte do ruky svou obvyklou raketu a několikrát si švihněte s ní. Sami budete cítit, o kolik je najednou subjektivně “lehčí” a o kolik rychleji švihá.

Pokračujte dále ve čtení: Jak správně hrát backhandový klír – část III. – pohyb k míčku

3 diskutující v “Jak správně hrát backhandový klír – část II. – přípravná cvičení

  1. Pingback: Jak správně hrát backhandový klír – část I. | Badminton Coach

  2. Pingback: Jak správně hrát backhandový klír – část III. – pohyb k míčku | Badminton Coach

  3. Pingback: Jak správně hrát backhandový klír - část I. | Badminton Coach

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>